Sermaye Piyasasında Derecelendirme Faaliyeti ve Derecelendirme Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı Basın Duyurusu
Sermaye piyasasında derecelendirme faaliyeti ve derecelendirme kuruluşlarına ilişkin olarak; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca, uluslararası gelişmelere uyum sağlamak ve uygulamalarda iyileştirme yapmak amacıyla mevcut Seri: VIII, No :51 sayılı “Sermaye Piyasasında Derecelendirme Faaliyeti ve Derecelendirme Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği”nin (Tebliğ) yerine geçmek üzere bir Tebliğ Taslağı hazırlanmıştır.
Söz konusu Tebliğ Taslağı ile getirilmesi planlanan düzenlemelere genel hatlarıyla aşağıda yer verilmiştir.
- Yerli derecelendirme şirketlerinin Avrupa Sermaye Piyasaları Otoritesi (European Securities and Markets Authority (ESMA)) tarafından yetkilendirilebilmesi için düzenlemelerimizin Avrupa Birliği (AB) düzenlemeleri ile paralel olması sağlanmıştır.
- Derecelendirme faaliyetlerinin kapsamına sürdürülebilirlik derecelendirmesi eklenmiş ve esaslarının belirlenmesi konusunda Kurulun yetkili olduğu düzenlenmiştir.
- Yurtdışında kurulu derecelendirme kuruluşlarının başvuru ile listeye alınma koşulları düzenlenmiş ve geçiş hükümleri belirlenmiştir.
- Tebliğ kapsamı güncellenmiş ve derecelendirme notunun yanı sıra not görünümlerinin de kapsama alınması sağlanmıştır.
- Tebliğ kapsamına girmeyecek faaliyet çeşitleri (kredi skorları vb.) ile derecelendirme kuruluşlarının yapabileceği (veri analizi ve araştırma raporlarının satılması vb.) ve yapamayacağı faaliyetler (danışmanlık vb.) listelenmiştir.
- Sermaye piyasası kurumları ve halka açık ortaklıklar için verilen derecelendirme notlarının KAP’a bildirimi öngörülmüş, derecelendirme çalışması ile ilgili bilgilerin zamanında kamuya açıklanması ve şeffaflığı ile ilgili konular detaylandırılmıştır.
- Derecelendirme faaliyetlerinde kullanılan metodoloji, model veya temel derecelendirme varsayımları değiştiğinde, hali hazırda verilen notlarla ilgili olarak derecelendirme kuruluşunun yapması gereken açıklamalar ve güncellemeler ayrıntılandırılmıştır.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) konuya ilişkin Yönetmeliği ve AB düzenlemeleri ile uyumlu şekilde, derecelendirme kuruluşlarına kalite güvence sistemi kurulması zorunluluğu getirilerek, esasları ve bildirim ilkeleri belirlenmiştir.
- Derecelendirme kuruluşlarına icracı olmayan bağımsız yönetim kurulu üyesi atanması zorunluluğu getirilmiş ve kurulacak kalite güvence sisteminden söz konusu bağımsız yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olması sağlanmıştır.
- Bağımsızlıkla ilgili olarak derecelendirilen kurum ile ticari ilişki ve derecelendirilen kurumda görev alma açılarından Tebliğde yer alan kısıtlamalar hayatın olağan akışı ile uyumlu olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
- Derecelendirme notlarının gözden geçirme süresi, derecelendirme faaliyetinin talebe bağlı olup olmamasına göre belirlenmiş ve talebe bağlı olan derecelendirmelerde iki gözden geçirme arasındaki süre maksimum bir yıl olacak şekilde, talebe bağlı olmayan derecelendirmelerdeyse altı ay olacak şekilde belirlenmiştir.
- Derecelendirme kuruluşunun, derecelendirme uzmanları ve derecelendirme komitesi üyelerine ilişkin olarak görev alma süreleri hakkında rotasyon mekanizması ve rotasyon yükümlülüğünden muafiyet koşulları düzenlenmiştir.
- Derecelendirme kuruluşlarına ve derecelendirmede görev alan kişilere uygulanabilecek yaptırımlar gözden geçirilerek, derecelendirme kuruluşlarının faaliyetlerinin kapsamının sınırlandırılması ve geçici olarak durdurulması koşulları düzenlenmiştir.
Tüm ilgili kişi ve kuruluşlar 30.12.2022 tarihine kadar aşağıda linki verilen “Sermaye Piyasasında Derecelendirme Faaliyeti ve Derecelendirme Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı”na ilişkin görüş ve önerilerini derecelendirmetaslak@spk.gov.tr e-posta adresine ya da Kurulumuza yazılı olarak gönderebilirler.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Tebliğ Taslağı’na erişmek için tıklayınız.